Izolatii-hidroizolatii

Izolatii-hidroizolatii

Scopul izolatiei termice este realizarea confortului termic prin minimizarea consumului de energie necesar pentru racire/incalzire.

Alegerea unui polistiren calitativ, precum si un montaj corect al intregului sistem termoizolant, va asigura o durata de viata foarte mare pentru fatada casei dumneavoastra. Un alt avantaj este dat de consumul redus pentru incalzirea casei iarna si pentru racire vara. La care se adauga:  izolarea fonica, elasticitatea la cutremure si lipsa mucegaiului si a igrasiei. 

Prin anvelopa cladirii se pot pierde cantitati foarte mari de caldura.  Izolare termica a fatadei este ideala pentru eliminarea acestor pierderi de energie. Sistemul de izolre termica la exterior cu vata minerala bazaltica permite fatadei sa “respire”. Acest lucru este important, deoarece un sistem de izolare impermeabil la vapori poate duce la acumularea de umiditate in interiorul cladirii, ducand la formarea condensului si aparitia mucegaiului pe suprafata pereţilor exteriori. 
Pe langa economiile importante de energie, un alt avantaj al izolarii cu vata minerala bazaltica este un aspect complet nou al cladirii. 

Izolarea termica a cladirilor – Economii de energie

Cu ajutorul termoizolatiei se pot economisi pana la 50% din costurile de incalzire! Analizele economice indica un trend ascendent al preturilor pentru energie. In general, incalzirea reprezinta cea mai costisitoare utilitate pentru consumatorii casnici si industriali. In acelasi timp, caldura este resursa ce mai risipita – probabil din cauza faptului ca este invizibila. Majoritatea persoanelor s-ar gandi sa stinga un bec de 60 waţi lasat aprins, insa numai putini se gandesc la sutele de Jouli care se pierd in fiecare zi prin peretii izolati necorespunzator. Instalarea unei termoizolatii adecvate pentru fiecare parte a cladirii poate duce la economii de pana la 50% in ceea ce priveste costurile de incalzire. Termoizolatia nu se refera insa numai la economii din punct de vedere financiar, ci este benefica si pentru mediul inconjurător. Aceasta reduce eliminarea gazelor potential daunatoare in aer – CO2 eliberat prin arderea combustibilului, precum si reducerea utilizarii resurselor naturale care nu sunt regenerabile.

Caldura pierduta prin fatada reprezinta o parte importanta din pierderea totala de caldura a cladirii. La case individuale, fatada contribuie cu aproximativ 30% la pierderea totala de caldura, in timp ce in cazul blocurilor pierderea este chiar si mai mare.

Rentabilitatea investitiilor in termoizolatie

Sistemele de termoizolatie reprezinta una dintre putinele investitii cu o rata mare de rentabilitate pe durata functionarii. Atunci cand ne decidem asupra unui sistem de termoizolare, economiile si rentabilitatea trebuie luate in considerare in mod comprehensiv. Sistemul de termoizolatie ales trebuie sa ia in considerare si alti factori care influenteaza consumul de energie.

Factori care influenteaza consumul de energie

 • Alegerea sursei de caldura, a mediului de incalzire si tipului de functionare
 • Controlul incalzirii
 • Trecerea caldurii prin deschideri – calitatea ferestrelor
 • Infiltrarea caldurii prin rosturi – izolarea rosturi
 • Raportul dintre deschideri si pereti opaci
 • Utilizarea de element care asigura etanseitate la aer
 • Amplasarea deschiderilor fata de elementele principale
 • Sistemul de izolare si grosimea izolatiei
 • Calitatea si proprietatile termoizolatiei
 • Destinatia de utilzare a cladirii
 • Sistemul de recuperare a caldurii

Termoizolatie exterioara: Material izolant care retine caldura, si asigura protectie termica, fonica si rezistenta la incendii pentru invelisul exterior al cladirii.  Aceasta vine in completarea celorlalte straturi ale fatadei, creand un sistem permeabil la vapori de placare a peretilor exteriori.

Constructie exterioara: O constructie care este expusa pe o parte la mediul extern.

Sistem de placare: Invelisul exterior al cladirii (anvelopa), in general vertical; acesta protejeaza interiorul cladirii de efectele negative ale mediului inconjurator.

In ceea ce priveste sistemele exterioare de placare termoizolante, constructiile pot fi clasificate dupa cum urmeaza:

 • sistem de izolatie cu tencuiala: include un strat de tencuiala cu proprietati termoizolante.
 • sisteme compozite de izolatie: un strat de acoperire cu proprietati termoizolante format din straturi compozite care se afla in contact direct.
 • sistem de izolatie cu ventilatie: o constructie ventilata, de obicei preasamblata, cu proprietati termoizolante tipice. Stratul exterior este separat de celelalte straturi (in special de termoizolatie) printr-un spatiu ventilat pentru aer.

Izolarea termica a cladirilor – implica implementarea tuturor modificarilor necesare pentru a crea un mediu intern placut si sanatos si pentru a reduce consumul de energie pentru incalzire. Pentru cladiri se aplica clasele energetice cuprinse intre A şi G, conform Metodologie de calcul a performantei energetice a cladirilor elaborata in aplicare legii 372/ 2005. In general, cladirile noi trebuia sa se incadreze in clasa energetica B.

Hidroizolatiile sunt un subiect de luat in considerare nu doar la construire, ci si la renovare. Sistemul de hidroizolatii actioneaza ca o bariera care protejeaza cladirea de umiditate si efectele sale negative. Impermeabilizare corespunzatoare asigura starea buna a cladirii si a echipamentelor instalate in ea. Exista cazuri cand impermeabilizarea unei instalatii se face dupa situatii de urgenta, cum ar fi incendii, inundatii si alte dezastre majore.

Daca observi semne de patrundere a apei in instalatiile din casa atunci ar fi o idee buna sa faci o inspectie de rutina a cladirii. Este foarte important sa prevenim infiltrarea apei, deoarece aceasta poate deteriora si slabi integritatea unei instalatii. Daunele provocate de apa ameninta siguranta si sanatatea locuitorilor constructiei de aceea avem nevoie de hidroizolatii. Cel mai important este sa angajezi un specialist care sa iti faca inspectia. Exista semne de infiltratii ale apei pe care doar un ochi format le poate vedea. Printre cele mai comune semne pe care si tu le poti observa se numara: umiditatea, ziduri si podele umede, aparitia de mucegaiuri si ciuperci. Locul unde apar aceste semne este de obicei cel cu probleme.

Sistemul de drenaj al cladirii lucreaza, de asemenea, in combinatie cu sistemul de impermeabilizare prin orientarea spre exterior a apei prin diferite canale.

Comentariile sunt închise.