Izolații-hidroizolații
Scopul izolației termice este realizarea confortului termic prin minimizarea consumului de energie necesar pentru răcire/încălzire.
Alegerea unui polistiren calitativ, precum și un montaj corect al întregului sistem termoizolant, va asigura o durată foarte mare pentru fațada casei dumneavoastră. Un alt avantaj este dat de consumul redus pentru încălzirea casei iarna și pentru răcire vara. La care se adaugă: izolarea fonică, elasticitatea la cutremure și lipsa mucegaiului și a igrasiei.
Prin anvelopa clădirii se pot pierde cantități foarte mari de căldură. Izolarea termica a fațadei este ideala pentru eliminarea acestor pierderi de energie. Sistemul de izolare termică la exterior cu vată minerală bazaltică permite fațadei să “respire”.
Acest lucru este important, deoarece lipsa unui sistem de izolare impermeabil la vapori poate duce la acumularea de umiditate în interiorul clădirii, ducând la formarea condensului și apariția igrasiei pe suprafața pereților exteriori.
Pe lângă economiile importante de energie, un alt avantaj al izolării cu vată minerală bazaltică este un aspect complet nou al clădirii.
Termoizolația nu se referă, însă, numai la economii din punct de vedere financiar, ci este benefică și pentru mediul înconjurător. Aceasta reduce eliminarea gazelor potențial dăunătoare în aer – CO2 eliberat prin arderea combustibilului, precum și reducerea utilizării resurselor naturale care nu sunt regenerabile.
Atunci când ne decidem asupra unui sistem de termoizolare, economiile și rentabilitatea trebuie luate în considerare în mod comprehensiv. Sistemul de termoizolație ales trebuie să ia în considerare și alți factori care influențează consumul de energie.
Factori care influențează consumul de energie
- Alegerea sursei de căldură, a mediului de încălzire și tipului de funcționare
- Controlul încălzirii
- Trecerea căldurii prin deschideri – calitatea ferestrelor
- Infiltrarea căldurii prin rosturi – izolarea rosturi
- Raportul dintre deschideri și pereți opaci
- Utilizarea de elemente care asigură etanșeitate la aer
- Amplasarea deschiderilor față de elementele principale
- Sistemul de izolare și grosimea izolației
- Calitatea și proprietățile termoizolației
- Destinația de utilizare a clădirii
- Sistemul de recuperare a căldurii
Termoizolație exterioară: Material izolant care reține căldura, și asigură protecție termică, fonică și rezistență la incendii pentru învelișul exterior al clădirii. Aceasta vine în completarea celorlalte straturi ale fațadei, creând un sistem permeabil la vapori de placare a pereților exteriori.
În ceea ce privește sistemele exterioare de placare termoizolante, construcțiile pot fi clasificate după cum urmează:
- sistem de izolație cu tencuială: include un strat de tencuială cu proprietăți termoizolante.
- sisteme compozite de izolație: un strat de acoperire cu proprietăți termoizolante format din straturi compozite care se află în contact direct.
- sistem de izolație cu ventilație: o construcție ventilată, de obicei preasamblată, cu proprietăți termoizolante tipice. Stratul exterior este separat de celelalte straturi (în special de termoizolație) printr-un spațiu ventilat pentru aer.
Pentru clădiri se aplică clasele energetice cuprinse între A și G, conform Metodologiei de calcul a performanței energetice a clădirilor elaborată în aplicarea legii 372/ 2005.
Hidroizolațiile sunt un subiect de luat în considerare nu doar la construire, ci și la renovare. Sistemul de hidroizolații acționează ca o bariera care protejează clădirea de umiditate și efectele sale negative. Impermeabilizare corespunzătoare asigură starea bună a clădirii și a echipamentelor instalate în ea. Există cazuri când impermeabilizarea unei instalații se face după situații de urgență, cum ar fi incendii, inundații și alte dezastre majore.
Dacă observi semne de pătrundere a apei în instalațiile din casă, atunci ar fi o idee bună să faci o inspecție de rutină a clădirii. Este foarte important să prevenim infiltrarea apei, deoarece aceasta poate deteriora și slăbi integritatea unei instalații. Daunele provocate de apă amenință siguranța și sănătatea locuitorilor construcției, de aceea avem nevoie de hidroizolații.